nienasycone foto ksiazki 1

Gdybyście byli Marią Antoniną albo Fridą Kahlo, co jedlibyście najchętniej. Jakie smaki, potrawy, desery towarzyszyłyby Waszemu wystawnemu lub przepełnionemu sztuką życiu?

Maria Antonina zasłynęła na całym świecie za sprawą zdania, którego nigdy nie wypowiedziała: „Nie mają chleba? To niech jedzą ciastka”. Za to doceniała filiżankę czarnej kawy, zaś Frida Kahlo zawsze przygotowywała lunch dla Diega (ryż i faszerowane papryczki chilli).

Jak smakowały potrawy, o których w swoich książkach piszą Jane Austen, Astrid Lindgren, Singrid Undset czy Pamela Lyndon Travers?

U Jane Austen, czy romantycznych Panien Bennet, gdzie życie towarzyskie skupiało się na wzajemnym zapraszaniu na podwieczorki i wielkiej rewolucji kulinarnej na brytyjskich stołach, serwowano wszystkie potrawy jednocześnie. I co tu zjeść najpierw? Znajomość etykiety była obowiązkowa, dlatego nie zawsze pełny stół był równoznaczny z pełnym brzuchem. Może ktoś skusi się na pieczone karczochy z miętą?

nienasycone foto ksiazki 2

 

Norwerska laureatka Literackiej Nagrody Nobla – Singrid Undset w swoich książkach skupiła się na smaku chleba i owsianki – posiłków prostych, o których często zapominamy a warto pamiętać.

Mary Poppins  bohaterka książek Pameli Lyndon Travers  - była nadzwyczajną nianią a codzienne rytuały zamieniała we wspaniałą przygodę, usłaną oczywiście licznymi słodkościami. No właśnie co zjedlibyście, podczas wspólnego pikniku z Marry Poppins? Babeczki z kremem czy może ciastka lamingtony? Trudny wybór.

Na koniec kulinarna potyczka u Astrid Lindgren. Praktycznie każdy z bohaterów szwedzkiej pisarki ma jakąś smakowitą historię. Jedną z najpopularniejszych jest chyba ta o naleśnikach Pippi Pończoszanki:
Tommy i Annika pierwszy raz spotykają Pippi przed furtką koło jej domu. Jest ich nową sąsiadką i opowiada im wiele zabawnych żartów, a następnie zaprasza ich do swojej kuchni, gdzie zaczyna przyrządzać gościom naleśniki. Dwa jajka lądują w misce, jedno zaś we włosach, ale to nic, bo żółtka są ponoć znakomitą odżywką. Pończoszanka miesza ciasta wielką miotłą, a gotowe naleśniki rzuca przez całą kuchnię, prosto na talerze Tommy’ego i Anniki, którzy bardzo chwalą danie.

Z każdą kulinarną opowieścią Astrid Lindgren wiąże się wiele humoru, czy to w przypadku słynnych bułeczek, które miały pomóc Emilowi po połknięciu monety, czy też gdy wylądował w zupie jagodowej!

Teraz nie pozostaje nic innego jak udać się na szwedzką fikę, najlepiej w cieniu drzewa i z szklanką lemoniady. Odkrywanie smaków ma swoje historie możecie je poznać z Nienasycone Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès (Wydawnictwo Dwie Siostry).

Tydzień Bibliotek 2020

Notka o autorze

Magdalena Balon

magdalena balon
Bibliotekarka, miłośniczka książki dla dzieci i obrazu zatrzymanego w kadrze obiektywu oraz zilustrowanego  we wszelakim formacie.
"Fotograf literacki”, poszukujący inspiracji w książkach i przestrzeni miejskiej.