jadlonomia 2020

 

Tegoroczne hasło Tygodnia Bibliotek – Zasmakuj w bibliotece – od razu przywodzi mi na myśl książki kucharskie. Ale polecenie Wam dziś jedynie zbioru przepisów byłoby banalne, choć warto przypomnieć o istnieniu rewelacyjnej Jadłonomii, którą zrecenzowałam krótko dwa lata temu.  Nic się w mojej opinii nie zmieniło, nadal uważam Jadłonomię (a teraz również i Nową Jadłonomię. Roślinne przepisy z całego świata) za pozycję obowiązkową dla wszystkich wegan i wegetarian oraz mięsożerców, którzy chcieliby zrewidować swoje poglądy na to, iż „samymi roślinami najeść się nie da” ;)

 rosliny zrodlem przypraw

Dziś chcę zwrócić Waszą uwagę na inne książki, które jako pierwsze przychodzą mi na myśl w związku z hasłem Zasmakuj w bibliotece. Pierwsza z nich to nieco chyba zapomniana  Rośliny źródłem przypraw, do której teksty napisał Anton Šedo a ilustracje wykonał Jindrich Krejča. To wydana w latach osiemdziesiątych, lecz wciąż aktualna, godna uwagi skarbnica wiedzy o roślinach z których pozyskiwane są mniej lub bardziej znane nam na co dzień przyprawy. Rośliny przedstawione są alfabetycznie; każda posiada swoją nazwę łacińską i opisana jest wg wzoru: charakterystyka i pochodzenie, opis, uprawa, zawartość, działanie, zastosowanie. Towarzyszą im tablice barwne, przywołujące na myśl wykonywane w szkole zielniki. Świetne źródło wiedzy dla ogrodników-amatorów i miłośników „parapetowych” ziół, chcących czegoś więcej niż bazylii, mięty czy rozmarynu.

ksiaze w cukierniKolejną książką, w której warto zasmakować, jest Książę w cukierni z tekstem Marka Bieńczyka i ilustracjami Joanny Concejo. To książka z pozoru tylko dla dzieci – przedstawia uniwersalne, choć trochę przykurzone prawdy, o dążeniu do szczęścia, (nie)dostrzeganiu go i (nie)docenianiu. To proste słowa, ale wywołują we mnie wzruszenie, czuję, że och!, to dokładnie moje przemyślenia, ten smutek myśli pomieszany z tu i teraz, gdy jest przyjemnie. Lubię wracać do dialogu Księcia i Kaktusicy gdy jest mi źle, i gdy jest mi dobrze. Ilustracje, niepokojąco-intrygujące, polecam oglądać niespiesznie, ponieważ pełne są szczegółów, które potrafią umknąć. Warto je odszukać. 

 

czajnikowy plCzajnikowy.pl to adres portalu poświęconego kawie i herbacie, ale i tytuł książki Rafała Przybyloka – właściciela herbaciarni w Zabrzu, pasjonata i popularyzatora kultury herbacianej i świadomego zwyczaju jej picia. Wydana przez Naszą Księgarnię książka to kompendium wiedzy o tym najpopularniejszym na świecie napoju. Ogrom wiedzy autora o odmianach i uprawach, świetne zdjęcia Jadwigi Janowskiej i Joanny Kończak, ciekawostki, legendy, informacje o akcesoriach, przepisy na herbaty z całego świata – takie, o jakich większość z nas nigdy nawet nie słyszała… Jeśli chcielibyście sprawić komuś fajny książkowy prezent, a nie znacie gustu literackiego obdarowywanej osoby, Czajnikowy.pl – dobra herbata to rewelacyjny pomysł na podarunek. Zwłaszcza dla tych, którzy chcą poszerzyć herbaciane horyzonty i którym bliska jest idea slow life.  

ojciec chrzestny
Na koniec książka-legenda, smaczek nad smaczki, pozycja która się nie starzeje – Ojciec Chrzestny Maria Puzo. Tak, dobrze widzicie – gdy słyszę hasło Zasmakuj w bibliotece, przychodzi mi na myśl saga Rodziny Corleone!  Krwista, ostra jak żyleta powieść o sycylijskiej rodzinie mafiosów, na której czele stoi Don Vito Corleone, tytułowy Ojciec Chrzestny. Jeśli mafia, to wiadomo – będą przemoc, rabunki, ciemne interesy, niepohamowania chęć odwetu, omerta… Ale i wielopokoleniowe spotkania rodzinne, podczas których załatwia się interesy, ale również konsumuje. Włoch jest Włochem zawsze i wszędzie, niezależnie od profesji jaką się zajmuje, i włoska kuchnia – dziedzictwo narodowe – jest wynoszona przez każdego z nich na piedestał. Włosi nie tylko jedzą, oni się delektują, celebrują posiłki. To wręcz nie do pomyślenia, by zjeść byle co, w biegu, byle jak. Jedzenie to świętość, żyje się po to, by jeść. I ten wątek w Ojcu Chrzestnym również jest świetnie pokazany. Możesz być płatnym zabójcą, bezwzględnym tyranem, ale jeśli jest ci dane jeść coś pysznego, w gronie ludzi, których szanujesz i którzy szanują ciebie, to jest to wspaniała chwila, której warto się oddać i nią delektować.

Tydzień Bibliotek 2020

Notka o autorze

Antonina Szymitowska

antonina szymitowskaSkandynawskie mroczne kryminały to Antoniny zdecydowany #1, ale chętnie sięga również po inne powieści kryminalne oraz literaturę iberoamerykańską, niekoniecznie przepełnioną grozą i zbrodnią.
Lubi czytać po angielsku i hiszpańsku.
Lubi też wschodnie sztuki walki, skandynawski black metal, castellano rioplatense, upalne lato, spaghetti…
Nie lubi, gdy jej imię zdrabnia się Tosia lub Antosia. Od 2004 roku nie je zwierząt, ale nikogo do wegetarianizmu nie namawia.
To właśnie spod jej klawiatury wychodzi zdecydowana większość tekstów, które czytacie na naszej stronie.